Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Αιτίες που προκαλούν οσφυαλγία


Αιτίες που προκαλούν οσφυαλγία
Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς πώς ο όρος  οσφυαλγία περιγράφει το σύμπτωμα μίας κατάστασης (άλγος στην οσφύ)  και δεν αποτελεί διάγνωση από μόνη της.
Κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οσφυαλγία αναφέρονται παρακάτω :
Μηχανικά προβλήματα: Ένα μηχανικό πρόβλημα αλλάζει τον τρόπο που κινείται η σπονδυλική στήλη ή μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όταν αυτή κινείται προς μία κατεύθυνση. Ίσως το συχνότερο μηχανικό αίτιο οσφυαλγίας είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Άλλες αιτίες είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, οι εκφυλισμένες ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις κλπ.
Τραυματισμοί: Κατάγματα στη σπονδυλική στήλη προκαλούνται μετά από σοβαρά ατυχήματα ή πτώσεις, ενώ μπορεί να συμβούν και μετά από μικρό τραυματισμό σε άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση. Επίσης, συχνές είναι και οι κακώσεις ( όπως π.χ. συνδεσμικές) που οφείλονται σε συνεχή καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης , άρση βαρών, στροφικά φορτία κλπ.
Επίκτητες ή άλλες παθήσεις: Καταστάσεις όπως η σκολίωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή  η σπονδυλική στένωση μπορεί να είναι υπεύθυνες για πόνο στην οσφυϊκή χώρα. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να είναι σπλαχνικός (π.χ. νεφρά) ή να οφείλεται στην εγκυμοσύνη.
Φλεγμονώδεις καταστάσεις ή καρκίνος: Σπανιότερα, φλεγμονές στα σπονδυλικά σώματα (οστεομυελίτιδα) ή στους μεσοσπονδύλιους δίσκους (δισκίτιδα) μπορεί να προκαλούν οσφυαλγία. Εξίσου σπάνια είναι η εμφάνιση καρκίνου στην οσφύ, η οποία συνηθέστερα εμφανίζεται σαν μετάσταση από κάποια άλλη περιοχή του σώματος.
Παρ’ ότι οι αιτίες που προκαλούν οσφυαλγία είναι κυρίως σωματικές, ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση. Το άγχος και η κατάθλιψη κάνουν τα συμπτώματα να φαντάζουν πιο σοβαρά και συχνά οδηγούν στη χρονιότητα.
Πηγη http://physiocare.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου