Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Κ.Α.Π.Α ( Κρυοθεραπεία , ανάρροπη θέση , περίδεση , ανάπαυση)

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDF

Η Κ.ΑΠ.Α αντιμετώπιση του τραυματισμού
 
Για όλους τους μυοσκελετικούς τραυματισμούς όπως  διάστρεμμα και θλάση , η άμεση εφαρμογή του Κ.Α.Π.Α. τις πρώτες 72 ώρες του τραυματισμού είναι ζωτικής σημασίας για την γρήγορη αποκατάσταση του.

Τι είναι το Κ.Α.Π.Α.; 


Το Κ.Α.Π.Α. αποτελείται από :

  • Την κρυοθεραπεία
  • Την ανάρροπη θέση
  • Την περίδεση
  • Την ανάπαυση

Το Κ.Α.Π.Α. χρησιμοποιείται τις πρώτες 72 ώρες του τραυματισμού ( κατά την διάρκεια της οξείας φάσης του τραυματισμού ) καθώς επίσης και σε χρόνιες παθήσεις στις οποίες υπάρχει φλεγμονή ( οίδημα , πόνος στην ξεκούραση , πόνος τις πρώτες ώρες της ημέρας ).

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσω το Κ.Α.Π.Α. ; 


Το Κ.Α.Π.Α. βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής του πόνου και οιδήματος και επισπεύδει σημαντικά την διαδικασία επούλωσης των ιστών.

Πως πρέπει να χρησιμοποιήσω το Κ.Α.Π.Α.; 


Πάντα χρησιμοποιώ το Κ.Α.Π.Α. το ελάχιστο για τρεις μέρες μετά τον τραυματισμό ή μέχρι να μην υπάρχουν ενοχλήσεις στην περιοχή τις πρώτες ώρες το πρωί. Το Κ.Α.Π.Α. εφαρμόζεται ως εξής :

  • Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία της περιοχής πρέπει να γίνεται για 10 με 15 λεπτά 3 με 4 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι πάγο ( παγομάλαξη ) η ένα ψυχρό επίθεμα τυλιγμένο σε μια πετσέτα ( βλέπε επίσης  άρθρο κρύο ή ζεστό;)

  • Ανάρροπη θέση

Όταν ξεκουράζεστε η κάνετε κρυοθεραπεία τοποθετήστε το πάσχον μέλος λίγο πιο ψηλά από το επίπεδο της καρδιάς.

  • Περίδεση

Χρησιμοποιώντας έναν λεπτό επίδεσμο περιδένουμε την περιοχή του τραυματισμού με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε η πίεση που ασκεί να χαλαρώνει προοδευτικά όσο πλησιάζουμε κεντρικά στο σώμα μας. Προσέχουμε να μην είναι πολύ σφιχτός και σε περίπτωση όπου παρατηρήσουμε μουδιάσματα, βελονισμούς ή αλλαγή χρώματος της περιοχής τον χαλαρώνουμε ή του αφαιρούμε. Ποτέ δεν τον χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια του ύπνου .

  • Ανάπαυση

Κατά την ανάπαυση αποφεύγουμε τις δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν τον πόνο ή τα συμπτώματα. Είναι ιδανικό να ξαπλώσετε σε μια άνετη θέση έτσι ώστε να μειωθεί η αιμορραγία , το οίδημα και η περαιτέρω βλάβη των   τραυματισμένων ιστών. Κατά την ανάπαυση χρησιμοποιούμε και πατερίτσες , νάρθηκα κ.τ.λ. 

πηγη  http://www.physio-aid.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου